Brystreduktioner og brystløft uden implantater

Ved lille hudoverskud får man oftest ar omkring brystvorte, og ved stort hudoverskud får man oftest flere ar, de såkaldte anker-ar, lokaliseret omkring brystvorten i midten og oftest under brystet.

Brystreduktion

Man kan reducere brystet med forskellige metoder.

Den mest almindelige og klassisk anvendte er den traditionelle metode, hvor man får ar omkring brystvorten, ned i midtlinien samt i folden under brystet. Dog er der også en mere elegant metode, hvor man både kan reducere brystet – eventuelt i tilslutning til en fedtsugning – og så senere løfte brystet med et ar, der oftest kun er lokaliseret rundt om brystvorten.
Det er dog ikke alle, der egner sig til den metode, oftest er denne metode begrænset til yngre kvinder uden arsprængninger på brystet og med elastisk hud. Dette vil man dog vurdere ved konsultationen.

Brystløft

Man kan løfte brystet med forskellige metoder.

Den mest optimale og moderne er den såkaldte „Round Block“operation, hvor man kun får ar omkring brystvorten. Det er den mest ønskelige at foretage, men det er ikke alle, der egner sig. Jo mere elastisk hud man har, jo bedre egnet vil man være, men hvis man har for mange ar-sprængninger efter graviditet og for slapt et bryst, bør man foretage den mere klassiske operation, hvor man får ar omkring brystvorten, ned i midtlinien og nede i folden under brystet, det såkaldte anker-ar.

Vigtig information ved brystreduktion og/eller brystløft

Det er meget vigtigt, at man er normalvægtig. Specielt ved overvægt er der større risiko for infektioner,fedtvæv, der ikke kan overleve på grund af manglende blodforsyning og infektion med ømhed og hævelse. Der kan være risiko for nedsat blodforsyning til brystvorten, således at den kan gå tabt.

Det anbefales på det kraftigste at ophøre med rygning. Rygning får de små blodkar, der skal forsyne vævet – specielt brystvorterne – til at trække sig sammen. Ligeledes har arrene tendens til at blive bredere ved rygning. Det er ligeledes vigtigt, at vægten er stabil efter operationen. Vægtøgning vil påvirke faconen og arrene i uheldig retning. Ligeledes kan vægttab give ny slaphed.

Stor brystreduktion foregår næsten altid i fuld bedøvelse, således at patienterne er indlagt i hvert fald til næste dag efter operationen, mens et løft kan foregå i lokal eller fuld bedøvelse. Der er almindeligvis minimale smerter efter dette indgreb i forhold til mange andre operationer.

Efter operation i form af brystreduktion eller brystløft

Man vil føle ømhed i brystet, og misfarvning kan forekomme på det opererede sted. Brystet kan være noget hævet i indtil 2 måneder efter operationen. Man skal undgå at løfte tunge ting og specielt systematiske løft (gymnastik etc.) med armene op over hovedet i 2 måneder efter operationen for at skåne arrene.
Trådene fjernes ad 2 gange; efter 1 og 3 uger her på klinikken.
Man bør anvende BH både dag og nat i 3 måneder efter operationen, derefter blot om dagen. Man må tage sol/solarium efter de sidste tråde er fjernet, men man skal beskytte arrene i mindst 6 måneder efter operation, i hvert fald så længe de er røde. Af og til kan rødmen vare i op til 1 -2 år. Hvis man får sol på arrene, vil de blive brunligt misfarvet.
Man må først begynde gymnastik/sport/svømning 6 uger efter operationen, da man skal undgå at strække armene over hovedet pga. arrene. Derefter kontrol efter behov, dog gerne 6 måneder efter operationen.

De skal være opmærksom på, at holdbarhedstiden af resultatet varierer meget fra patient til patient afhængig af genetiske forhold, vævsforhold, ydre forhold, evt. graviditeter, levevis, svingende vægt etc.

Amning

Kun få undersøgelser har beskæftiget sig med evnen til at amme efter brystreduktion eller brystløft, og resultaterne er ikke entydige. Det er erfaringen, at operationen ikke forringer evnen til at amme, men i enkelte tilfælde kan man dog ikke udelukke, at operationen kan nedsætte evnen til amning.

Læs venligst Almene forholdsregler ved plastikkirurgiske operationer grundigt.