Mandlig brystudvikling

Er du mand og døjer du med brystdannelse?

Brystdannelse hos mænd kaldes i lægefaglige termer for gynækomasti og er en ganske almindelig tilstand, der som ofte ikke er forbundet med nogen symptomer.

”Det er en tilstand, der forekommer hos over 50 % af alle drenge i puberteten i en varierende grad. Selvom det typisk vil gå i sig selv igen efter nogle måneder eller år, så vil det også hos nogle følge dem ind i voksenlivet,” fortæller plastikkirurg Anna Jørgensen, der siden 1987 har haft en særlig interesse for brystkirurgi.

Hun uddyber, at årsagen til mandlig brystdannelse i langt de fleste tilfælde vil være ukendt, men at det kan skyldes enten hormonpåvirkning, øget fedtfylde, øget kirteldannelse eller som oftest en kombination. Man kan også udvikle tilstanden senere hen i livet. Her er der især tale om mænd over 65 år, hvilket typisk skyldes en nedgang i det mandlige kønshormon testosteron, overvægt, påvirkning af visse medikamenter eller grundet medicinske lidelser.

Anna Jørgensen
Anne Jørgensen, plastikkirurg

”Derfor er det altid vigtigt, at man bliver undersøgt hos egen læge, hvis der kommer forandringer i brystet. Dette gælder også for mænd,” slår Anna Jørgensen fast.

 

Udtalt brystudvikling

Hvis brystudviklingen er så udtalt, at det har karakter af et kvindeligt bryst, så kan tilstanden være hæmmende.

”Vi oplever, at mange af vores patienter fortæller, at de føler sig hæmmet i sociale sammenhænge, og at det påvirker deres selvbillede i en negativ retning. Nogle undgår sågar helt at gå i stramme T-shirts, mens andre finder stort ubehag ved at vise sig i bar overkrop foran andre.”

”Det viser sig desværre at være et ømt og tabubelagt emne for mange mænd. Jeg mener derfor, at det er særdeles vigtigt at komme ud med budskabet om, at det er en udbredt tilstand, og at man altså ikke er alene om at døje med dette,” siger plastikkirurg Anna Jørgensen.

 

Kosmetisk behandling

Oplever man store kosmetiske gener i forbindelse med sin mandelige brystudvikling, så er der mulighed for at få foretaget et kirurgisk indgreb. Det er dog ikke ligegyldigt, hvor man vælger at få foretaget sin operation.

”På Roskilde Privathospital har vi over 25 års erfaring med behandling af mandlig brystudvikling. Vi har især specialiseret os i en teknik, hvor de små ar ligger ved brystvortekanten. Det giver et flot resultat uden store synlige ar, som man typisk ser ved andre benyttede teknikker,” siger plastikkirurg Anna Jørgensen.

Forud for behandlingen bør man dog som udgangspunkt altid blive undersøgt ved egen læge. Dette er især med henblik på at udelukke medicinske årsager til brystudviklingen – som fx en hormonforstyrrelse.

”Derefter er det vigtigt at få en indledende snak med en af vores speciallæger i plastikkirurgi. Man vil her kunne få svar på sine spørgsmål og blive afklaret omkring ens muligheder. Man vil tilmed blive informeret omkring operationen og de risici, der er forbundet med den,” siger plastikkirurg Anna Jørgensen.

Til konsultationen vil man yderligere få undersøgt sine bryster, mave samt testikler som en del af den normale praksis. Selve indgrebet foretages normalt ved hjælp af fedtsugning og fjernelse af kirtelvæv via brystvorten. Er der samtidig et hudoverskud, så vil dette fjernes som ved et brystløft hos kvinder. Operationen varer typisk 1-2 timer, og man vil blive udskrevet samme dag.

 

Oplever du problemer med mandlig brystudvikling?

Så er du meget velkommen til at tage kontakt og få en uforpligtende samtale med en af vores speciallæger i plastikkirurgi.  👇

Mail: kontakt@roskildeprivathospital.dk
Tlf.: 4632 5005

Telefontid:
Mandag – torsdag: kl. 8.00-15.00
Fredag: kl. 8.00-13.00