Anne Stellander

Vi støtter kampen mod brystkræft

Mere end 1 ud af 10 kvinder får brystkræft i løbet af deres liv. 

Her på Roskilde Privathospital opererer vi mange bryster hvert år. De fleste kvinder, der opsøger os på Roskilde Privathospital, er sunde og raske og kommer for at få rettet bryster af kosmetiske årsager. Ikke desto mindre kan vi se, hvor stor betydning brysterne har for den enkeltes selvbillede. Netop af den grund har vi valgt at støtte Knæk Cancer i år. 

Flere af vores kirurger her på Roskilde Privathospital har erfaring med brystrekonstruktioner efter brystkræft. Vores speciallæge i plastikkirurgi og brystkirurgi, Anne Kristine Larsen Stellander, udfører udover kosmetiske operationer på Roskilde Privathospital også brystrekonstruktioner på Roskilde Sygehus. Her genopbygger Anne, kvinders bryst efter brystkræft.

Vi har derfor spurgt hende, hvordan det kosmetiske spiller ind for den enkelte kvinde. Både når en kvinde ufrivilligt har fået fjernet brystet på grund af kræft, og når man aktivt vælger at ændre sine brysters udseende. Læs med nedenfor: 

 

Hvordan oplever du, at brystkræft kan påvirke det mentale helbred? 

“I mit arbejde møder jeg mange kvinder, der virkelig er mærket af deres brystkræft. Det er ikke kun fysisk, men også psykisk, fordi de har mistet noget af deres kvindelighed, fx ved at få fjernet et bryst eller begge bryster. Man skal ikke undervurdere det kosmetiske aspekt. Selvfølgelig er sygdommen dominerende, mens det står på, men senfølgerne på ens fysiske velvære kan også have en enorm indflydelse mentalt.” 

  

Er der mange, der vælger at få rekonstrueret bryster efter brystkræft? 

“Det varierer fra kvinde til kvinde, om man ønsker at få rekonstrueret brystet ved en plastikkirurgisk operation, hvis man har fået fjernet et eller begge bryster. Det er helt op til den enkelte, hvordan man har det med det. Men vi ser flere og flere, der vælger at få en brystbevarende operation eller rekonstrueret brystet efter brystkræft. 

Her på Roskilde Privathospital tager vi ikke imod patienter fra den offentlige sygesikring. Men vi har alligevel tilfælde, hvor operationer fra det offentlige ikke har været fyldestgørende for patienten. Så kommer patienten til os for at få en second opinion eller foretaget yderligere korrektioner.” 

  

Hvilke spørgsmål stiller du til mig, der kommer til forundersøgelse og ønsker en brystforstørrende operation med implantater på Roskilde Privathospital? 

 • Hvad er årsagerne til, at du ønsker en BFO? Jeg spørger altid, hvad din motivation er for at få en brystforstørrende operation, og hvad du forventer af resultatet. Det handler for os her på Roskilde Privathospital om at skabe et resultat, der rent æstetisk passer til dine forventninger, dine proportioner og som du bliver glad for.”
   
 • Er du sund og rask? Derefter undersøger jeg, om du er sund og rask og psykisk i balance, så det er sikkert at operere dig.”
   
 • Er der brystkræft i familien? Nogle gange fortæller du, at både mormor, mor og søster har haft brystkræft. I disse tilfælde er der nogle overvejelser, du skal gøre, inden du får foretaget en brystforstørrende operation.”
   
 • “Hvad ønsker du dig af slutresultatet? Måske har du et klart ønske om, hvad du vil have lavet i forhold til størrelse og form, eller også er du generelt utilfreds med udseendet af din barm og har brug for faglig vejledning i, hvad der er muligt.” 

  

Hvilke anbefalinger kan du give til mig, der ønsker en brystforstørrende operation her på Roskilde Privathospital? 

 • “Gør dig grundige overvejelser inden: Jeg anbefaler altid, at du har gjort dig grundige overvejelser inden operationen. Ved forundersøgelsen får vi en grundig snak om, hvorfor du gerne vil have lavet operation og hvad der er vigtigt for lige netop dig. Vi tager også her en snak om fordele og ulemper ved en kosmetisk operation. Som læge og kirurg mener jeg, at ærlighed er fuldstændig afgørende for et godt forløb.”
   
 • “Bliv screenet inden: Her på Roskilde Privathospital anbefaler vi i nogle tilfælde, at du får foretaget en mammografi/ultralydsscanning før din operation.” 

  

Hvad er det vigtigste for dig som plastikkirurg? 

Det vigtigste for mig er, at du føler dig set og hørt. Jeg lytter derfor indgående til dine tanker og overvejelser ved forundersøgelsen, og jeg mærker, om du har forstået, hvad indgrebet indebærer. På den måde sikrer jeg mig, at du ikke får overraskelser undervejs i forløbet.  

Det er afgørende, at du bliver glad for resultatet og føler, at dit mentale velvære er blevet forbedret efter operationen. Det er dét, det i sidste ende handler om.” 

  

Hvilke anbefalinger kan du give til mig, der har fået en brystforstørrende operation? 

 • Reagér, hvis du får symptomer: Det er vigtigt, at du reagerer på eventuelle symptomer fra brysterne efter operationen, fx rødme, varme, hævelse, dunkende smerte eller feber.”
   
 • Få en udvidet screening, når du skal screenes for brystkræft: Når du skal til den anbefalede screening for brystkræft på et tidspunkt i livet, er det vigtigt, at du informerer radiografen om, at du har implantater i, så radiografen kan tage højde for dette.”
   
 • Erstat eller supplér mammografien med en MR-scanning eller en ultralydsscanning: I sjældne tilfælde kan mammografien nemlig resultere i, at implantatet går i stykker på grund af hårde sammenrykninger ved undersøgelsen. På sundhed.dk kan du læse mere om screening, når du har brystimplantater.”
   
 • Kom altid til os, hvis du har spørgsmål – også efter din 3 måneders kontrol.” 

  

Sikkerhed og tryghed 

Her på Roskilde Privathospital følger vi altid vores patienter nøje, indtil du er tilfreds med resultatet. 

Vi gemmer derfor også dit implantatkort i op til 20 år efter operation, så du altid kan få udskiftet dit implantat sikkert og forsvarligt af en af vores plastikkirurger. 

Du er altid velkommen til en uforpligtende forundersøgelse hos os, hvis du drømmer om en kosmetisk brystoperation, uanset din årsag.

Læs mere om brystkræft på Kræftens bekæmpelses hjemmeside

Læs også, hvordan du kan undgå kræft