Operation for nedsynkning af underliv (vaginalplastik) cystocele, rectocele.

Hvornår overvejer man at operere for nedsynkning?

Når der kommer en generende bule frem udenfor skedeåbningen.

Når der er problemer med at tømme blæren eller tarmen.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår i fuld bedøvelse eller evt. i lokalbedøvelse, og  “nedefra” gennem skeden. Man fjerner noget af skedens slimhinde og forstærker skedevæggen, så blæren og tarmen holdes på plads. Hvis livmoderhalsen er forlænget, kan man fjerne det yderste stykke. Af og til afgøres det først under operationen, om det er nødvendigt at afkorte livmoderhalsen. Hvis livmoderen er nedsunket, kan det være bedst at fjerne hele livmoderen under samme operation. Operationen varer ½-2 timer afhængigt af operationstypen.

Der bliver næsten altid lagt et kateter (tyndt rør) i blæren og et stykke gaze i skeden. Begge dele fjernes oftest senere samme dag.

Vil jeg få smerter og kvalme?

Du kan have trykken, ømhed og svie forneden, som du kan få tabletter for. Det er vigtigt, at du tager imod den smertestillende medicin, da smertelindring er en forudsætning for dit velbefindende på alle måder. Nogle kan få kvalme af bedøvelsen og får tilbudt medicin herfor.

Hvordan med vandladning efter operationen?

Efter blærekateteret og gazen er fjernet, skal du selv lade vandet, når du får vandladningstrang eller senest efter 3-4 timer. Det aftales med sygeplejersken, da vandladningen skal måles. Hos nogle kan det blive nødvendigt at tømme blæren med et kateter.

Hvornår kan jeg udskrives?

Du udskrives på operationsdagen eller dagen efter og sygemeldes 2-6 uger, afhængigt af arbejde og alder.

Hvilket resultat kan jeg forvente efter operationen?

Operationen er som regel effektiv. Nogle kan fortsat have blæretømningsproblemer, selv om bulen er væk. Kronisk forstoppelse forsvinder heller ikke altid efter operationen.

Der er risiko for, at nedsynkningen kommer igen på grund af dårligt væv, overbelastning eller aldersbetinget svækkelse af vævet.

Hvilke problemer kan operationen medføre?

Vandladningsproblemer forekommer hyppigt de første dage efter operationen. Af og til er det nødvendigt at tømme blæren med et kateter hver 3.-6. time, indtil vandladningen er i orden.

Blærebetændelse forekommer jævnligt og behandles med antibiotika.

Efter operationen kan der i enkelte tilfælde opstå ufrivillig vandladning ved hoste og nys. Det skyldes, at nedsynkningen har “skjult” dette problem. Ofte kan knibeøvelser afhjælpe problemet.

Der kan være småblødninger og udflåd fra skeden de første 4-6 uger efter operationen.

Når skeden er helet, kan den føles snæver, så der opstår smerter ved samleje. Smerterne er ofte forbigående og kan afhjælpes med smøre-middel (eksplorationscreme) og hormonstikpiller. Hvis smerterne fortsætter bør du kontakte lægen.

Hvordan skal jeg forholde mig efter operationen?

For at undgå nyt fremfald er det vigtigt at skåne bækkenbunden ved at undgå tunge løft (mere end 10 kg) og forstoppelse.

I løbet af de første 4 uger, kan du gradvist genoptage dine vanlige aktiviteter, herunder seksuelt samvær. Det er en god idé at gå nogle ture, så du får rørt dig. Det er en god idé at gøre knibeøvelser efter operationen, begynd så snart det ikke gør ondt.

Det anbefales at fortsætte med lokal hormonbehandling for at styrke vævet – opstart ca. 4 uger efter operationen.

Læs venligst Almene forholdsregler ved gynækologiske operationer grundigt.