Irritation af achillessenen – Achillessenetendinit

Denne tilstand er fejlagtig kaldt seneskedehindebetændelse. Det drejer sig dog ikke om betændelse, men derimod om en irritationstilstand. Genen består af smerter i selve området, som stråler op i underbenene. Specielt for sportsudøvere kan tilstanden være meget irriterende. Som regel forsvinder generne spontant af sig selv. Dette kan eventuelt hjælpes på vej ved, at man udstyres med en hælforhøjelse, således at man aflaster achillessenen. Eventuelt kan man også anvende silikonehæleindlæg for at øge den fjedrende funktion i achillessenen.

Ved længerevarende irritation kan der gives injektion med binyrebarkhormon omkring achillessenen, men dette fraråder man fra klinikkens side, fordi det kan medføre kraftig irritation af achillessenen. Man tilråder derimod kirurgisk behandling ved længerevarende betydelige gener, der ikke har kunnet afhjælpes ved almindelig konservativ behandling.

Man skal dog gøre opmærksom på, at normalt er intentionen ved kirurgiske indgreb, at over 90 % får et tilfredsstillende resultat af operationen. Hos resten fortsætter irritationen og dermed generne.

Indgrebet foretages i lokal bedøvelse, hvor man lægger et lille snit henover achillessenen. Achillesseneskeden, som omgiver achillessenen, gennemskæres, og de små arstrøg, som går fra achillessenen og achilleskeden, renses op. Der kræves ikke nogen gipsbandagering bagefter. Der er kun behov for en almindelig forbinding, og man skal gå så meget som muligt, selvom operationsområdet er ømt, og strammer, for at modvirke hævelse. Man fraråder løb de første 14 dage.

Forud for operationen skal du læseAlmene forholdsregler ved ortopædkirurgi grundigt.