Ledknuder – ganglier

Ganglier forveksles ofte med seneknuder. De ligner disse til forveksling. De ses på hænderne, men også på fødderne. De ses også andre steder i forbindelse med led. Her drejer det sig således primært om en lidelse i selve leddet, hvor leddet bliver irriteret, og producerer ekstra mængde ledvæske, hvorved ledkapslen buler ud. Dette kan medføre en bule. Tilstanden kan være uden smerter, men er som oftest forbundet med smerter.

Ganglier forveksles ofte med brusk, idet de kan være meget hårde, fordi væsken står under tryk i leddet. Udtømning ved sugning giver sjældent noget resultat, idet man ikke kan få væsken ud, da den efterhånden er omdannet til et geléagtigt materiale. Behandlingen er således kirurgisk: man åbner i ledkapslen og udtømmer det geleagtigt materiale.

Herefter efterlader man åbning i ledkapslen. Man får således afløb for det tryk, som er i leddet. Man skal være opmærksom på, at man behandler et symptom, og ikke selve lidelsen i leddet, hvorfor 10–15 % af ganglierne kan komme igen.

Forud for operationen skal du læseAlmene forholdsregler ved ortopædkirurgi grundigt.