Nedgroet storetåsnegl – kileresektion

Problemet omkring nedgroet storetåsnegl er, at kanten af storetåsneglen, enten på indersiden eller på ydersiden, foretager en nedadbøjning mod den bløde del af storetåen.

Ved påvirkning udefra opstår der tryk fra kanten af neglen ned i vævet. Dette medfører et sår, og det kan være yderst smertefuldt. Såret bliver holdt ved lige ved det vedvarende tryk, der opstår, når man går. Der kan komme betydelige rødme og irritation i området.

Irritationen kan medføre, at der dannes noget gullig vævsvæske, der kan minde om betændelse. Det drejer sig dog stort set aldrig om betændelse til trods for, selvom podningen er positiv, da det er alm. med hudbakterier og svampe i området. Såret kan hele op af sig selv i løbet af ca. 14 dage.
Ofte drejer det sig om kronisk påvirkning som følge af deformitet i foden. Den kan medføre kronisk sår i området, og er yderst smertefuld.

Den primære behandling er sæbebadning med sæbespåner morgen og aften. Der må ikke anvendes vatpinde til at rense området.

Hvis sæbebadning ikke er tilstrækkelig, kan en fodterapeut ved en tilretning af neglene og påsætning af neglebøjle eventuelt rette neglen til, således at den har mulighed for at vokse normalt ud, men dette sker kun sjældent. I tilfælde af kronisk irritation samt smerter i området er kirurgi den eneste måde at behandle på. Ved denne foretager man kirurgiske fjernelse af den yderste 5-7mm af neglen helt op i negleroden. Desuden foretages udskrabning af selve negleroden. Det optimale resultat vil være, at der ikke kommer negl ud i dette område.

Indgrebet foretages i lokal bedøvelse. Man skal være opmærksom på, at lokal bedøvelsen er meget ubehagelig, idet der i området skal foretages bedøvelse af 2 – 4 små nerver, og da der ikke er meget underhud i området, kan det spænde meget. Bedøvelsen er dog relativt hurtigt overstået. Der foretages ikke syning af sår, og det behandles udelukkende med en forbinding, der skal ligge i 5 dage.

Forud for operationen skal du læse “Almene forholdsregler ved ortopædkirurgi” grundigt.