Operation for tungt øjenlåg/ptose

I dybden af øjenlåget ligger den muskel, der åbner øjet. Der kan være mange forskellige årsager til, at musklen bliver slap. Oftest skyldes det aldersbetinget slaphed. Øjenlåget dækker da for pupillen. Panden må derfor rynkes for at få udsyn. Dette giver træthed.

Selve operationen

Operationen foregår ambulant, og der sker følgende:

Lægen vælger ofte at give noget beroligende i forbindelse med operationen. Der dryppes med lokalbedøvende dråber i øjet og huden renses.
Udover de lokalbedøvende dråber lægges også lokalbedøvelse i huden på øjenlåget. Man mærker et lille stik, der oftest ikke er værre end en
blodprøve. Selve operationen er almindeligvis smertefri.
Der lægges et lille snit i den naturlige foldelinje. Musklen i dybden opsøges og forkortes til passende højde. Herefter syes huden.
Der lægges altid klap for øjet det første døgn efter operationen.
Man må ikke selv køre cykel eller bil på operationsdagen.
Efter operationen

Klappen fjernes efter et døgn. Herefter behandles ofte, men ikke altid, med salve eller dråber i øjet 3 gange om dagen, indtil trådene fjernes. Man skal tage det med ro de første uger for at undgå blødning. For eksempel må man ikke dyrke sport eller anstrenge sig, mens såret heler.

Man må heller ikke trække i eller gnide på øjenlåget den første måned, idet de blivende tråde i dybden kan løsne sig. Overfladiske tråde fjernes efter 1 til 2 uger hos kirurgen.

Det anbefales at følge øjenlægens instruktion nøje, så eventuelle komplikationer reduceres mest muligt. Opheling af sårene tager to uger, misfarvning af huden to til tre uger mens hævelsen kan vare op til flere måneder.

Komplikationer

Alle kirurgiske indgreb indebærer en vis usikkerhed med hensyn til risiko og resultat. Blødning i form af blå mærker samt hævelse i huden er meget almindelig i de første uger efter operationen, men forsvinder gradvist .

Følgende problemer er sjældne, men ses undertiden:

Fejlstillingen overkorrigeres: Der er løftet for meget, og en ny operation kan være nødvendig.

Fejlstillingen kommer tilbage: Der er løftet for lidt, og operationen skal gentages

Betændelse: Sjælden og let at behandle.

Hvem må foretage operationen

Kun speciallæger i øjensygdomme har tilladelse til at foretage operation af fejlstillinger i øjenlåg.

”Læs venligst Almene forholdsregler ikke-kosmetiske øjenoperationer”