Operation for udadvendte/indadvendte øjenlåg

Øjenlågsoperation – fejlstillinger

Øjenlåget fungerer som vinduesviskeren i bilen. Hvis vinduesviskeren slides, samles snavs på bilens rude, og udsynet bliver dårligt.

Øjenlåget skal således ligge stramt an mod øjet så:

øjet smøres med fedtstof fra kirtler i øjenlåget
øjets overflade renses for bakterier og snavs
tårerne drænes gennem tårepunktet til afløbet
Aldersbetinget slaphed af bindevæv kan ikke sjældent give fejlstilling af det nederste øjenlåg: Øjenlåget holdes udspændt af senebånd i siderne. Hvis båndene bliver slappe, får øjenlåget hængekøjefacon. Hvis bindevæv i dybden også bliver slapt, kan selve øjenlåget dreje enten væk fra eller indad mod øjet. Så får patienten ofte problemer med irritation, røde øjne, tåreflod, hyppige betændelser, og måske smerter.

Specielt ved indadvendt øjenlåg kan øjenhårene kradse på hornhinden, så synet skades, og det er da nødvendigt med operation. Operationen fjerner mange gener og mindsker risikoen for synsproblemer.

Selve operationen

Operationen foregår ambulant, og der sker følgende:

Lægen vælger ofte at give noget beroligende i forbindelse med operationen. Der dryppes med lokalbedøvende dråber i øjet, og huden renses.
Udover de lokalbedøvende dråber lægges også lokalbedøvelse i huden under øjet samt i dybden ved øjenhulens yderste kant. Man mærker et lille stik, der oftest ikke er værre end en blodprøve. Selve operationen er almindeligvis smertefri.
Den bedste metode er først at lægge et lille snit ude i siden imellem øvre og nedre øjenlåg for at stramme det ydre senebånd. Herefter vil man oftest yderligere lægge et snit under øjenlågskanten og stramme op på bindevæv og muskel i dybden. Det sidste snit kan ligge indvendigt eller udvendigt, afhængig af fejlstillingen. Operation går ud på at stramme op, hvor problemet er størst. Der findes derfor mange forskellige operationsmetoder.
Der lægges altid klap for øjet det første døgn efter operationen.
Man må ikke selv køre cykel eller bil på operationsdagen.

Efter operationen

Klappen fjernes efter et døgn. Herefter behandles med salve eller dråber i øjet tre gange om dagen, indtil trådene fjernes. Man skal tage det med ro de første uger for at undgå blødning. For eksempel må man ikke dyrke sport eller anstrenge sig, mens såret heler.

Man må heller ikke trække i eller gnide på øjenlåget den første måned, idet de blivende tråde i dybden så kan løsne sig. Overfladiske tråde fjernes efter en til to uger hos kirurgen.

Det anbefales at følge øjenlægens instruktion nøje, så eventuelle komplikationer reduceres mest muligt. Opheling af sårene tager to uger, misfarvning af huden to til tre uger mens hævelsen kan vare op til flere måneder om at fortage sig helt.

Komplikationer

Alle kirurgiske indgreb indebærer en vis usikkerhed med hensyn til risiko og resultat. Operation for fejlstilling er dog et enkelt indgreb og risiko for blivende problemer kun lille. Blødning i form af blå mærker samt hævelse i huden er meget almindelig i de første uger efter operationen, men forsvinder gradvist.

Blødning og hævelse på øjeæblets ydre slimhinde ses, men er en ganske banal ting, der forsvinder helt af sig selv. Dette skyldes, at blødning og hævelse fra øjenlåget siver til det væv, der er tættest på, og ikke at selve øjet er berørt af operationen. Efter operationen føles øjenlåget meget stramt – specielt de første uger, men dette aftager gradvist med tiden.

Følgende problemer er sjældne, men ses undertiden:

Fejlstillingen overkorrigeres: Der er strammet for meget, og en ny operation kan være nødvendig, oftest retter det sig dog af sig selv.

Fejlstillingen kommer tilbage: Der er strammet for lidt, og operationen skal gentages

Betændelse: Sjælden og let at behandle.

Hvem må foretage operationen

Kun speciallæger i øjensygdomme har tilladelse til at foretage operation af fejlstillinger i øjenlåg.

”Læs venligst Almene forholdsregler ikke-kosmetiske øjenoperationer”