Forside Vidensunivers > Bryst > Vores råd til dig med små bryster

Vores råd til dig med små bryster

Mange undersøgelser peger på, at et stigende antal danske kvinder ønsker en forandring i deres bryststørrelse. Her er der særligt mange kvinder, der føler, at deres bryster er for små, hvorfor de ønsker at få større bryster.

For mange spiller barmens størrelse en vigtig rolle i hvordan man ser sig selv, hvor selvsikker man er.

Hos Roskildeprivathospital har vi mere end 30 års erfaring med brystforstørrende operationer, og derfor vil vi i denne artikel guide dig til, hvad du kan gøre, hvis du føler, at dine bryster er for små.


Hvad bestemmer størrelsen på dine bryster?

På denne side kan du læse alt, hvad du behøver at vide om små bryster.

Dine bryster og deres størrelse er hovedsageligt bestemt af dine genetiske anlæg, som er påvirket af de hormoner, der findes i din krop. International forskning inden for dette område har fundet en forbindelse imellem syv bestemte gener og en kvindes bryststørrelse.

Det betyder, at den størrelse, du har, i høj grad er en del af den arv, du har fået med dig. Selvom genetik spiller en central rolle i fastlæggelsen af, om du naturligt vil have en mindre eller større barm, er det også vigtigt at huske på, at hormoner som østrogen også har en indvirkning på udviklingen af dine bryster.

Hormoner, såsom østrogen, dannes ud fra fedt og derfor oplever piger, der er meget tynde eller spinkle ofte, at deres bryster ikke udvikler sig ligeså hurtigt som andre pigers bryster. Dette ses særligt hos helt unge piger i aldersgruppen 14-16 år. Derudover kan et hormon som Prolactin også medvirke til at øge størrelsen på dine bryster. Prolactin er et særligt hormon, som hjælper kvinder med at producere mælk, og når en kvinde skal amme, vil hendes bryster blive større.


Hvad kan jeg selv gøre ved små bryster?

Hvis du føler, at du har for små bryster i forhold til, hvad du godt kunne tænke dig, så er der flere ting, som du kan prøve at gøre for at få større bryster.

Overordnet er der fire måder, hvorpå du kan opnå at få større bryster:

  • Ved at indtage flere kalorier
  • Ved at bruge push-up bh’er
  • Ved at styrketræne, så du styrker din barm naturligt
  • Ved hjælp af en brystforstørrende operation

Tilpas din kost

Hvis du er i alderen 14-18 år, er det helt naturligt, at dine bryster muligvis ikke har nået deres fulde udvikling endnu. Pubertetens varighed er forskellig fra person til person, hvilket betyder, at det kan tage forskellig tid for brysterne at udvikle sig fuldt ud.

Det er vigtigt at huske på, at en sund og balanceret kost kan understøtte din krops naturlige udvikling, herunder også brystudviklingen. Hormoner som østrogen, som har en rolle i denne proces, produceres delvist fra kroppens fedtdepoter. Så hvis du er meget slank, kan det være en ide at inkludere lidt flere nærende kalorier i din kost for at støtte kroppens naturlige hormonproduktion. Det betyder ikke, at du skal foretage store forandringer i din kost, men måske blot tilføje lidt ekstra næring til dine måltider.

Det er dog vigtigt at vælge sunde fødevarer og undgå usunde valg som for meget slik, chokolade eller alkohol, da disse ikke bidrager positivt til din krops velbefindende. Hvis du er meget aktiv og dyrker intens motion, kan det også være en ide at justere lidt på dette for at finde en balance, der passer til din krops behov.

Der findes visse fødevarer, som menes at kunne støtte produktionen af østrogen, såsom abrikoser, bønner, æg og hørfrø. At integrere disse i din kost kan være en måde at nære din krop på og støtte dens naturlige processer.


Køb de rigtige bh’er

En anden blid tilgang, som du kan overveje, hvis du synes, at dine bryste er små, er at bruge push-up bh’er. Selvom push-up bh’er ikke ændrer på dine bryster størrelse, kan de skabe en illusion af en mere fyldig barm. Det er helt forståeligt, hvis du ønsker, at dine bryster ser større ud, og denne metode tilbyder en enkel og midlertidig måde at opnå et udseende, du føler dig godt tilpas med, i hverdagen.


Træn brystmuskulaturen

En yderligere mulighed, du kan udforske, er fysisk træning. Hvis du ønsker et mere fyldigt look til din barm, findes der forskellige øvelser, der over tid kan bidrage til at tone brystmusklaturen og give dine bryster et mere markeret udseende. Øvelser som armbøjninger og bænkpres kan være gode at inddrage i din rutine, da de fokuserer på brystområdet. Hvis du er naturligt slank og har små bryster, er det også vigtigt at huske på at nære din krop med tilstrækkelige kalorier, som tidligere nævnt, for at støtte din træning og kroppens generelle velbefindende.


Overvej en brystforstørrende operation

En fjerde løsning, som kan hjælpe dig med at gå fra små bryster til større bryster, er en brystforstørrende operation. Hos Roskilde Privathospital har vi mere end 30 års erfaring med at lave brystforstørrende operationer – både med silikoneimplantater  og med dit eget fedt.

Vores brystforstørrende operationer med silikoneimplantater efterlader næsten ingen synlige ar, da de i modsætning til andre steder anbringes via et zig-zag formet ar gennem brystvorten. Ved mange andre danske klinikker placeres arret under selve brystet. Hos Roskilde Privathospital bruger vi udelukkende silikoneimplantater fra Mentor, da disse er de mest gennemtestede på markedet. Dette giver både dig som patient den højeste grad af sikkerhed, og os en tryghed og vished omkring, hvilket resultat vi kan skabe.

Hvis du foretrækker en mere naturlig tilgang, tilbyder vi også brystforstørrelse ved hjælp af eget fedt. Denne metode indebærer, at fedt omhyggeligt fjernes fra områder som lårene, maven eller balderne, og derefter genbruges til at give dine bryster et mere fyldigt udseende. Denne teknik kan være et alternativ for dem, der ønsker en forstørrelse uden implantater.


Hvilken metode skal du vælge?

I modsætning til de øvrige forslag, er en brystforstørrende operation den eneste permanente løsning, du kan benytte dig af, hvis du synes, at du har små bryster.

Det er derfor også afgørende, at du tager dig tid til at reflektere over, om dette er det rette skridt for dig. Hvis du har nået en alder af 18 år og stadig føler, at du ønsker en ændring i dine bryster størrelse eller form, kan en brystforstørrende operation være en mulighed værd at overveje.


Kontakt os i dag og book en konsultation

Hos Roskilde Privathospital har vi mere end 30 års erfaring med at hjælpe og vejlede vores patienter til at få den bedste behandling. Hvis du selv har nogle spørgsmål, som du ikke har kunnet finde svar på andre steder, så er du meget velkommen til at kontakte os.